sunnuntai 7. elokuuta 2016

Voinko aloittaa karaten, vaikka...?

Ensinnäkin: tervetuloa!

Muokattu 2020: Alla olevan saatetekstin alkuperäinen versio kirjoitettiin tämän blogin perustamisen yhteydessä vuonna 2016, kun olin melko tuore oranssivyö, enkä lainkaan varma siitä, kuinka pitkään tämä blogi elää. Nyt kun näyttää siltä, ettei tämä kuole tieten tahtoin unohtamallakaan, sitä on editoitu melko rankalla kädellä kestämään aikaa hieman paremmin. Itse kirjoituksen sisältöä on muokattu vain tyylillisesti.

Hei ja tervetuloa Honbun karatefuksiblogiin! Tämä blogi on suunnattu niille, jotka aloittavat tai harkitsevat aloittavansa karaten Honbun peruskurssilla. Blogia ylläpitää Honbun Julia (myöhemmin "minä"), ja se perustettiin mielijohteesta kaukonäköisestä ymmärryksestä siitä, että monet ihmiset pohtivat karaten alkutaipaleellaan samoja asioita, ja koottu tietolähde näihin kysymyksiin vastaamiseksi voisi olla kiva asia. Blogin tavoite on valottaa asioita, joita itse ihmettelin tai kuulin muiden ihmettelevän sen vuoden aikana, kun itse olin peruskurssilla. Karaten tekniikasta tässä blogissa ei puhuta paljoakaan, sillä kokemukseni ei riitä siihen lainkaan [2020 edit: pitää edelleen paikkansa]. Sen sijaan kokemusmääräni riittää [vielä etäisesti] sen muistamiseen, miltä aloittaminen tuntui ja mitä kysymyksiä silloin heräsi karaten harjoittelemisesta yleisesti. Ensimmäisen karatevuoteni aikana opin vastaamaan moniin näistä ihmetyksen aiheista, ja nyt toivon voivani hyödyttää uusia peruskurssilaisia tällä blogilla.

Jos sinua askarruttaa jokin asia, jota ei tässä blogissa ole vielä pohdittu, kysymyksiä voi esittää kommenteissa, sähköpostissa tai treenien jälkeen kelle tahansa Honbun ohjaajalle, esimerkiksi minulle. Itse yritän vastata parhaan tietoni mukaan, tai sen puutteessa kysyä joltakin, joka tietää!


Asiaan

Useilla ensimmäistä kamppailulajiaan harkitsevilla pyörii mielessä kysymyksiä liittyen siihen, mitä aloitusvaatimuksia lajiin kuuluu. Honbussa aloittaminen vaatii hyvin vähän - kaikki taidot ja kyvyt tullaan oppimaan harjoittelun ohessa, samoin kunto kehittyy karatetreeneissä aivan itsestään. Käyn seuraavaksi läpi joitain yleisimpiä mietityksen aiheita, mutta jos tämän jälkeen vielä mietityttää, meiltä voi kysyä! Honbun sivuilta (linkki sivupalkissa) löydät nykyisen hallituksen sähköpostiosoitteet, joihin voit ottaa yhteyttä.

...vaikka olen vähän/paljon/todella huonokuntoinen?

Lyhyt vastaus: Kyllä voit!

Pidempi vastaus: Honbusta ei potkita pois jos et jaksa vetää leukoja, tehdä punnerruksia tai edes juosta. Honbussa treenatessa tehdään jonkin verran lihaskuntoa lämmittelyiden ohessa, ja kunto kyllä kasvaa ihan itsestään siinä kaiken kivan ohessa. Joskus treenien vetäjä saattaa huudella motivatiivisia "Kovempaa! Nopeammin! Enemmän!", mutta se on tarkoitettu kannustukseksi niille, jotka siihen pystyvät. Jos olet jo omalla rajallasi, on tarkoitus, että voit jättää nämä huutelut huomiotta. Honbussa ymmärretään, että jos lihaksista ei vain lähde enempää voimaa tai nopeutta, sitä ei sinne lisää tule huutamalla.

Meillä kannustetaan jokaista tietysti myös ylittämään itsensä, mutta vain sinä tiedät, missä sinun rajasi kulkee ja milloin olet sen ylittänyt.

...vaikka en yllä potkimaan korkealle?

Lyhyt vastaus: Kyllä voit!

Pidempi vastaus: Liikkuvuus ja venyvyys on toinen asia, joka Honbussa treenatessa kehittyy ihan itsestään, mutta jäykemmälläkin keholla pärjää loistavasti. Vyökokeissa ei mitata potkujen korkeutta vaan niiden tekniikkaa, ja vaikka et kykenisi koskaan potkaisemaan kiertopotkua kuin reiden korkeudelle, voit silti harjoitella Honbussa.

...vaikka olen todella kömpelö?

Lyhyt vastaus: Kyllä voit!

Pidempi vastaus: Noin 10 % karatesta on tekniikkojen muistamista. Loput 90 % on kehonhallintaa - eli esimerkiksi kykyä käyttää muistettuja tekniikoita sopivissa tilanteissa sopivasti ja hallitusti. Vaikka jotkut ovat tekniikoiden omaksumisessa nopeampia kuin toiset, tämä ei ole sisäsyntyinen kyky, jossa voi olla "toivoton". Kehonhallinta on taito, jota jokainen voi kehittää. Ja, kuten ylemmätkin kohdat, myös tämä kehittyy Honbussa treenatessa ihan itsestään.

...vaikka minulla on vamma, joka rajoittaa liikkuvuuttani?

Lyhyt vastaus: Luultavasti voit!

Pidempi vastaus: Honbussa treenaa polvirikkoisia, rannerikkoisia, jalkapöytärikkoisia ja luultavasti myös nivelrikkoisia karatekoja omien kykyjensä rajoissa. Mikäli vammasi on vakavampi, kannattaa ennen aloittamista kysyä ensin lääkäriltäsi, onko sinun turvallista esimerkiksi kaatua, mutta kuten on toivottavasti käynyt selväksi jo tähän mennessä, Honbussa jokainen treenaa omien rajojensa mukaan, eikä kukaan mokuta sinua siitä, ettei ranteeseesi tai polveesi voi tehdä lukkoa, tai jos et voi potkia kovaa.

...vaikka pelkään lyödyksi tulemista?

Lyhyt vastaus: Kyllä voit!

Pidempi vastaus: Tämä on kiinni kaikkein eniten omasta itsestäsi ja erityisesti asenteestasi. Jos haluat päästä pelostasi yli, Honbu on mahtava seura juuri siihen. Kyllä, Honbussa lyödään päähän (ja vatsaan, ja käsiin, ja joskus jopa leikiksi), mutta ketään ei yhtäkkiä löydä varoittamatta ja kovaa. Treenimukavuus on honbulaisille tärkeä asia, ja ennen tekniikan aloittamista treeniparin kanssa saa sopia siitä, miten kovaa mennään. Kun opit luottamaan treenikavereihisi, huomaat luultavasti, että pelko hälvenee, eikä hanskan osuminen naamaan enää tunnu kamalalta, vaan perusmaanantailta.

Yhteenveto

Yleensä siis vastaus otsikon kysymykseen on "kyllä voit". Lopultakin kokeilemalla selviää parhaiten, mutta mikäli itseäsi askarruttaa vielä jokin, mitä tässä ei käsitelty, ota ihmeessä yhteyttä!

Tatamilla tavataan!

Honbulaisia jengiväreissä. Lisää hienoja kuvia löytää instagramista nimeltä karateseura.honbu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti