keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Vyökoe - uhka vai mahdollisuus?

Kuulin pukkarissa huhuja, että lähestyvä keltaisen vyön vyökoe jännittää joitakin treenaajia. Käyn tässä hieman läpi sitä, mikä vyökoe oikein on ja miten siitä pääsee läpi.




Kannattaako vyökokeeseen mennä?

Kannattaa. Tekniikoiden osaamisesta "tarpeeksi hyvin" ei tarvitse vielä tällä tasolla huolehtia. Keltaisen vyön koe mittaa ensisijaisesti sitä, löytyykö treenaajasta "karate spirittiä", jota voisi luonnehtia oikeanlaiseksi suhtautumiseksi kamppailutilanteeseen. Keltaisen vyön vyökokeen vaatimus on virallisesti, että "liikkeet erottuvat toisistaan".

Mitä vyökokeessa tapahtuu?

Vyökokeen rakenne vaihtelee hieman, mutta käytännössä kaava on tämä:

1. Kokelaat ilmestyvät paikalle ja tekevät, mitä vyökokeen vetäjä käskee.

Siinä se. Keltaisen vyön kokeessa tekniikoiden nimiä ei edes tarvitse muistaa - kokeen vetäjä yleensä näyttää, mitä pitää tehdä. Nimet on toki hyvä opetella aika aikaisessa vaiheessa (oppimista helpottava sanasto löytyy Kauniaisten karaten sivuilta täältä), koska se helpottaa kommunikointia suunnattomasti.

Vyökokeen jälkeen pidetään pieni palautetilaisuus, jossa kokeen vetäjä antaa palautetta suorituksesta. Tähän kannattaa varata aikaa noin 15-30 minuuttia riippuen hieman ryhmän koosta ja muista asioista.

Miten vyökokeeseen olisi hyvä suhtautua?

Vyökoe on virallisin tilanne, joka Honbussa tulee vastaan (ainakin tietääkseni). Toisin kuin normaaleissa treeneissä, vyökokeessa ylimääräinen jutustelu tulisi mieluiten jättää pois. Kommunikoi edelleen parillesi tarpeelliset asiat sekä ilmoita, jos loukkaannut, mutta muuten yritä keskittyä karateen ja suoritukseesi - ja tietysti turvallisuuteen.

Vyökoe jännittää aina. Se on ihan hyvä - jos se ei jännittäisi, ei se olisi mikään koe. Rauhallisuudella ja keskittymisellä pääsee pitkälle, eikä karateura lopu siihen, jos ei pääsekään läpi. Kokeen vetäjä kertoo kyllä, mistä kohtaa suoritus jäi puutteelliseksi. Kannattaa muistaa, että virallisesta ja mahdollisesti hieman pelottavastakin habituksestaan huolimatta kokeen vetäjä haluaa päästää sinut läpi. Hän haluaa nähdä, kun teet parhaasi ja on puolellasi.

Tärkeintä on jättää kotiin nämä kaksi sanaa: "en pysty".

Onnea koitokseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti