- Juuso Karppinen, LK
Kamppailu on kontaktilaji, ja vaikka se on tilastollisesti turvallisempaa kuin esimerkiksi jääkiekko tai jalkapallo, vaurioita sattuu aina välillä. Niitä ei voida kokonaan välttää, mutta niitä voidaan ehkäistä ja vähentää turvallisella treenaamisella.
Viime torstaina Honbun treenien päätteeksi meidän oma lääkäriopiskelijamme Juuso Karppinen (LK) piti lyhyen perehdytyksen karatelle tyypillisten vaurioiden ensiapuun. Perehdytyksen kalvot ovat ladattavissa tästä näin. Tässä tekstissä pyrin olemaan toistamatta kalvojen asioita, vaan käyn sen sijaan läpi pari kysymysten muodossa esille tullutta asiaa, sekä Honbun omia käytäntöjä liittyen tapaturmatilanteisiin.
Perehdytyksen aikana esiteltiin myös Honbun upouusi ensiapulaukku.
“Torjuuko tulehduskipulääkkeen syöminen tulehduksia?”
Perehdytyksen aikana keskustelunaiheeksi nousi tulehduskipulääkkeiden (esimerkiksi ibuprofeeni) ehkäisevä käyttö tulehduksen torjumiseksi. Kannattaako siis vaurion sattuessa syödä tulehduskipulääkettä jo ennaltaehkäisevästi ennen kuin kipua ilmenee?
“Tulehduskipulääkkeet hoitavat akuutin tulehduksen oireita, esim. kurkkukivussa, mutta eivät varsinaisesti tulehduksellisia sairauksia. Tulehduskipulääkkeiden tulehdusta estävä vaikutus saavutetaan vasta suuremmilla annoksilla. Lääkkeiden nimi tulee niiden vaikutusmekanismista tulehdusvälittäjäaineisiin, jotka vaikuttaa myös kipuun.” (Lähde:Lääkettieteellinen farmakologia ja toksikologia, Duodecim)
Konsensus tuntuu siis olevan, että kipulääkettä tulisi nauttia kivun mukaan, eikä sille ole tarvetta, mikäli kipua ei ilmene.
“Onko krapulassa treenaaminen turvallista?”
Alkoholin vaikutuksen alaisena treenaaminen, eli myös krapulassa, heikentää koordinaatiokykyä ja reaktionopeutta. Treenaaminen on siis vaarallisempaa darrassa kuin selvin päin, mutta koska honbulaiset kuitenkin treenaavat darrassakin, on silloin hyvä muistaa ottaa rauhallisesti ja varovaisemmin kuin normaalisti.
Krapulassa treenaamiseen liittyy myös ilmiö nimeltä “darraflimmeri” (technical term), joka ilmenee epäsymmetrisenä pulssina, ja voi tuntua esimerkiksi siltä, kuin pulssin päällä olisi toinen, eri tahtinen pulssi. Flimmeri eli eteisvärinä ei itsessään ole vaarallinen, mutta voi altistaa muille vaarallisemmille asioille, kuten rytmihäiriöille ja laskimotukoksille. Jos pulssisi tuntuu oudolta, lopeta siis treenaaminen!
Honbun käytännöt
Honbussa sattuvien tapaturmien varalle on myös hieman byrokratiaa. Mikäli satutat itsesi treeneissä, älä poistu tatamilta ja salista sanomatta mitään, vaan ilmoita ohjaajalle tarpeistasi. Päähän kohdistuneen vamman jälkeen on suositeltavaa, ettet poistu pukuhuoneeseen yksin, vaan jonkun treenikaverin kanssa. Tällä ehkäistään sitä, ettet tuuperuu yksiksesi suihkuun tai vessaan. Treenien ohjaajan vastuulla on myös ottaa sinuun yhteyttä treenien jälkeen. Tapaturmista täytetään myös tapaturmalomake, jonka tarkoitus on rekisteröidä tapaturma ja auttaa tekemään treeneistä turvallisempia jatkossa.
Honbun kaapissa on ensiapulaukku, jonka sijainti on merkitty alla olevaan kuvaan. Se sisältää kaikenlaista hyödyllistä pienten vaurioiden ensiapuun, ja sitä saa vapaasti käyttää. Jos tarvitset jotain laukusta, olethan hyvä ja toimit näin:
1. Käytön jälkeen laita ensiapulaukku takaisin tälle samalle paikalle. Tämä mahdollistaa sen, että ensi kerralla se myös löytyy nopeasti.
2. Ilmoitathan jollekin hallituslaiselle, mitä tavaroita käytit. Jos esim. käytit laastarin, ilmoittamalla tästä voivat hallituslaiset korvata sen ostamalla tilalle uuden laastarin. Näin mahdollistetaan se, että ensiapulaukussa on aina kaikkea tarpeellista saatavilla.
Kuvassa laukun sijainti. Pidetään se aina tässä, niin se löytyy sitten! |
Jos sinulla on kysyttävää treeniturvallisuudesta, älä epäröi ottaa yhteyttä ohjaajiin tai hallitukseen. Autamme mielellämme!
Turvallisia treenejä kaikille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti