maanantai 12. maaliskuuta 2018

Varusteista

Mitä varusteita Honbussa tarvitsee?

Honbussa treenataan joskus aika kovaakin, ja tämän vuoksi jokaisen kannattaa hankkia itselleen juuri Honbun treeneihin sopivat suojat. Varusteet eivät vain suojaa sinua, vaan mahdollistavat intensiivisemmän treenaamisen, ja mikä tärkeintä, ne suojaavat treenikaveriasi.

Tässä siis luettelo varusteista, jotka pitää hankkia että harjoittelu sujuisi kivasti. Olen yrittänyt järjestää nämä tärkeysjärjestykseen siten, että vähemmän olennaiset tilpehöörit ovat listan lopussa. Omasta mielestäni tärkein varuste terveen järjen jälkeen on hammassuojat. Hyvä setti varusteita tekee treenaamisesta kivempaa!



Honbu suosittelee erityisesti Nipponsportin (https://www.nipponsport.fi/seurat/honbu) kanssa asioimista, sillä Nipponsportilla on erikseen valikoima tuotteita, jotka eräät honbulaiset ovat käyneet valitsemassa ja jotka sopivat varmasti Honbun treeneihin. Kaikista varusteista on halvempi ja vähän kalliimpi vaihtoehto, mutta molemmat ovat laadukkaita. Jos käyt heidän liikkeessään Kaisaniemessä (aivan kulman takana keskiviikon dojolta), voit saada 10 % seura-alennusta mainitsemalla Honbun.

Mikäli budjettisi ei taivu uusien varusteiden ostamiseen, se ei haittaa! Kamppailudivarit, tori.fi ja vanhemmat honbulaiset ovat myös paikkoja, joista kamoja voi hankkia.

Sitten itse asiaan, eli listaan varusteita, joita Honbussa treenatessa tarvitsee.

Gi
Gi on japanin kielestä tuleva sana, joka tarkoittaa ihan vaan vaatteita tai univormua. Kamppailukontekstissa sillä viitataan siihen takkiin ja housuihin, jotka laitamme päälle kun treenaamme. Gin hankkiminen on edellytys sille, että voi osallistua keltaisen vyön (sekä jokaiseen seuraavaan) vyökokeeseen.

Honbun treeneihin ei kannata ostaa liian ohutta pukua. Meillä revitään rinnuksista ja lahkeista pystyssä ja matossa, eivätkä ohuet puvut kestä sellaista riepottelua järin pitkään. Jotkut käyttävät judopukuja, jotkut paksumpia karatepukuja - se ei meillä ole ihan hirveän tarkkaa. Jos olet epävarma, kysy joltain kauemmin harrastaneelta honbulaiselta, osaamme yleensä neuvoa jotenkin.


Hammassuojat
Tämä kannattaa hankkia ihan ensimmäisenä. Hammassuoja suojaa hampaiden lisäksi myös hieman (HIEMAN) leukaa ja päätä tärähdyksiltä. Mikä tärkeintä, se suojaa parisi kättä hampailtasi.

Hammassuojat pitää muotoilla, jotta ne suojaisivat. Suojien mukana yleensä tulee ohjeet, mutta jos ne jostain syystä puuttuvat, osaa varustekaupan myyjä useimmiten neuvoa, ja jos ei osaa (tai et muistanut kysyä), niin googlettamalla löytää hyviä ohjeita. Koska muotoiluun liittyy kiehuvaa vettä, voi joitakin pelottaa, että kokemus on epämukava. Voin vakuuttaa, ettei se ole! Hammassuojat on useimmiten tehty niin huokoisesta materiaalista, ettei se tunnu epämiellyttävän kuumalta suussa, jos seuraa muotoiluohjeita oikein.

Kuinka paljon hammassuojiin sitten kannattaa satsata? Niiden hintahaarukka on todella laaja. Aivan halvimmilla pärjää ihan hyvin, mutta hammasteknikon tekemät monen sadan euron hammassuojat ovat myös todella hyvät erityisesti ergonomialtaan. Tämä on ihan omasta itsestäsi kiinni!

Pieni omakohtainen kokemus: uusien hammassuojien kanssa kannattaa treenata pari treeniä ennen kuin tekee päätöksiä niiden sopivuudesta. Itse joka kerta uusien suojien kanssa kutian ikenistäni ja leukani rasittuvat, mutta tunne menee ohi hyvin pian, kun suu tottuu suojiin ja suoja tottuu suuhun.


Pikkuhanskat
Miksi Honbussa pitää olla kahdet eri hanskat? Pikkuhanskoilla on helpompi tehdä tekniikoita, joissa sekä lyödään että tartutaan kiinni - ja näitä meillä on aika paljon. Pikkuhanskoiksi suositellaan vapaaotteluhanskoja, koska niissä on yleensä peukalosuoja ja ne pysyvät paremmin kädessä, kun riuhdotaan ja riepotellaan. ÄLÄ OSTA KARATEHANSKOJA!

Jos et pysty ostamaan molempia hanskoja heti, osta ensin pikkuhanskat. Niiden kanssa voi tehdä kaikkia samoja harjoituksia kuin isojen hanskojenkin (tosin ei yhtä kovaa), mutta isoilla hanskoilla ei voi tehdä kaikkia samoja harjoituksia kuin pikkuhanskoilla. Isot hanskat kannattaa kuitenkin hankkia myös - silloin kaikilla on kivempaa.


Isot hanskat
Isot hanskat eli nyrkkeilyhanskat ovat kivat siksi, että niiden kanssa voi lyödä kovempaa. Joihinkin Honbussa tehtäviin harjoituksiin, kuten nyrkkeilydrilliin ja ylipäänsä kaikkiin nyrkkeilytekniikoihin, nämä sopivat huomattavasti paremmin kuin pikkuhanskat. Näiden kanssa ei ole hirveän tarkkaa - kunhan hanskat ovat laadukkaat, osta ne, jotka näyttävät mielestäsi kivoimmilta.


Jalkasuojat
Tärkein neuvo: ÄLÄ OSTA MITÄÄN, MISSÄ LUKEE “KARATE” (tämä pätee yleensä kaikkiin varusteisiin, joita Honbussa käytetään, paitsi gihin). Honbussa tarvitsee thainyrkkeilyyn, potkunyrkkeilyyn ja vapaaotteluun soveltuvat, paksut jalkasuojat. Jalkasuojan tarkoitus on suojata sekä omaa jalkaasi että parisi jalkoja/muita ruumiinosia potkuiltasi, joten otathan tämän huomioon valitessasi jalkasuojia. Kilpakarateen suunnitellut jalkasuojat ja vielä ohuemmat sukkamallit ovat liian ohuita, ja kaverisi alkavat hyvin nopeasti purnata, jos potkit sellaisilla liian kovaa.


Alasuojat
Honbulaisten lempiasia on potkia munille - katso vaikka meidän logoa! Tiettävästi Honbun munattomat eivät tyypillisesti hanki alasuojia, mutta se ei ole mitenkään kiellettyä. Jos sinulla on munat, suojaa ne.

Mitä kannattaa harkita, jos siltä tuntuu

Nämä ovat varusteita, joita honbulaiset eivät tyypillisesti osta, mutta joita kannattaa harkita oman tilanteen ja mieltymysten mukaan.

Rintapanssari
Jotkut käyttävät rintapanssaria tai liivejä, joissa on rintasuojukset, ja itse olen ajoittain vakavasti harkinnut sellaisen hankkimista. Useimmat kuitenkin treenaavat ilman, mutta silloin on hyvä muistaa, että naistyypillinen rinta sisältää kaiken maailman rauhasia, joita ei ole hyvä lyödä hirveän kovaa. Eli muista huomauttaa parillesi, jos jokin tekniikka on riski rinnoillesi, ja parina ottaa tämä huomioon!

Hanskansuojukset
Tämä on myös täysin vapaavalintainen tuote, mutta pidentää nyrkkeilyhanskojen käyttöikää ja vähentää hajuhaittoja. Näitä voi ostaa ihan kaupasta, mutta Honbussa on tällä hetkellä trendikästä antaa kantapäistä hajonneille sukille uusi elämä hanskansuojuksina. Omissani on pupuja.

Wrapit
Jos ranteesi ovat hyvin herkät, kannattaa harkita nyrkkeilyssä käytettäviä käsisidoksia. Honbussa harvoin lyödään niin lujaa, että näitä oikeastaan tarvitsisi treeneissä (ja silloin kun lyödään esimerkiksi säkkiä tai pädejä, voit itse säädellä sitä, kuinka lujaa lyöt), mutta jos käyt vaikka hakkaamassa säkkiä vapaa-ajalla, wräpit voivat lisätä lyöntimukavuutta ja -turvallisuutta.

Urheiluteippi
Useilla honbulaisilla on tätä treenikassissa pikkuruhjeiden varalta. Urheiluteipillä voi tukea niksahtaneita pikkuniveliä tai paikata vuotavia haavoja. Sillä voi myös antaa itselleen natsoja vyöhön, mikäli natsan myöntänyt opettaja ei teippiä sinulle seremoniallisesti ojentanut.

Honbu-tuotteita
Nämä eivät paranna treeniturvallisuutta, mutta ne lisäävät katu-uskottavuuttasi 43 %. Näitä myydään meidän Hlvissa: https://holvi.com/shop/karateseura-honbu/

Siinä taisi olla kaikki olennainen. Turvallisia treenejä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti