maanantai 15. elokuuta 2016
Treenihygienia
Karate on kontaktilaji. Se tarkoittaa sitä, että treenatessasi olet hyvin läheisessä kontaktissa muiden treenaajien kanssa. Tästä syystä Honbussa, kuten useimmissa muissakin kamppailuseuroissa, on tiettyjä hygieniavaatimuksia. Tässä postauksessa käyn läpi Honbussa vaadittua treenihygieniaa, joka useimmiten yleistyy kaikkiin kamppailulajeihin.
Pese jalat, kädet ja kasvot ennen treeniä
Jalkasi ovat luultavasti olleet hikisessä sukassa ja kengässä koko päivän. Karatea harrastetaan tatamilla, joka on pehmeää, huokoista materiaalia. Sellainen imee itseensä helposti hajuja. Karatessa joudut myös olemaan usein kasvot kiinni kyseisessä tatamissa. Näistä asioista seuraa, että jalkojen peseminen on ystävällistä sekä itseäsi että muita harjoittelijoita kohtaan. Saatat myös joutua lähikontaktiin toisen treenaajan jalkojen kanssa, esimerkiksi painissa. Haluaisithan, että ne eivät haise sukalle?
Käsien peseminen on myös tärkeää. Karatessa tehdään paljon asioita käsillä - tarttumista, lukkoja, lyömistä. Tahmaiset tassut eivät tunnu yhtä mukavalta kuin puhtaat. Otathan siis treenikaverit huomioon ja peset kätesi ennen treenejä!
Kasvojen peseminen on erityisesti toivomus heille, jotka käyttävät meikkiä. Karatea harrastetaan pukeutuneena valkoiseen pukuun (myöhemmin gi). Kasvosi voivat joutua kosketuksiin kaverisi gin kanssa esimerkiksi painissa. On siis kohteliasta pestä kasvoista pois kaikki, mikä voisi tarttua treenikaverin vaatteisiin tai hanskoihin. Lisäksi kasvojen peseminen on mukava pieni rituaali, jolla voi kuvitella pesevänsä pois päivän huolet ja valmistautua keskittymään treeneihin puhtain kasvoin ja puhtain mielin.
Leikkaa kyntesi
Karatessa tartutaan toisia käsistä, käsivarsista, vartalosta ja kasvoista. Tämän vuoksi on hyvä pitää kynnet mahdollisimman lyhyinä, ettet tahattomasti raapisi kavereitasi. Myös varpaankynnet on leikattava - paini ja potkiminen on mukavampaa, jos pitkät kynnet eivät ole tiellä. Sopiva leikkaustahti riippuu kynsien kasvunopeudesta, mutta yleensä kynnet on hyvä leikata kerran viikossa.
Ota korut pois
Rannerenkaat, kellot, sormukset, kaulakorut, korvakorut, lävistykset... kaikki, mikä ei ollut sinussa kiinni kun synnyit. Tämä johtuu siitä, että korut jäävät helposti kiinni treenivaatteisiin ja voivat aiheuttaa vaaratilanteita eivät pelkästään sinulle, vaan myös treenikavereillesi. Erityisesti lävistykset ja korvakorut voivat revetä ihostasi irti treenin tuiskeessa, ja se sattuu.
Kulje tatamille sandaaleissa
Pukuhuoneesta harjoittelusaliin kuljetaan sandaalit jalassa. Tämä siksi, että matkalla jalkoihin tarttuu muuten kaikenlaista ikävää kakkaa käytäviltä, ja jaloista se pölisee tatamille. Likaisella tatamilla on ikävä treenata.
Pese gi tarpeeksi usein
Gi, eli harjoittelupuku, hikeentyy nopeasti. Koska karate on - edelleen - kontaktilaji, jossa olet hyvin läheisessä kontaktissa treenikavereidesi pukujen kanssa, on kohteliasta, että pukusi haisee mahdollisimman vähän pahalle. Useimmat pesevät ginsä joka treenin jälkeen, tai vähintään parin treenin välein, mutta yleisesti ottaen sitä harvempi peseminen alkaa olla epäkohteliasta.
Mikäli et kykene pesemään gitäsi joka treenin jälkeen, älä kuitenkaan jätä sitä vain treenikassiin lojumaan. Kuivata gi ripustamalla se johonkin, missä se kuivuu ja mielellään myös tuulettuu. Älä käytä voimakkaita hajusteita. Tämä pätee myös muihin varusteisiin, joita tulet hankkimaan!
Yhteenveto
Kontaktilajeissa hygienia on tärkeää. Huolehtimalla omasta hygieniastasi huolehdit samalla siitä, että treenikaverisi tykkäävät treenata kanssasi. Noudattamalla näitä simppeleitä ohjeita varmistat, että kaikilla on kivaa.
Raikkaita treenejä!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti